Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2008 15:43 - Дефанс - най-големият делови център на Европа
Автор: stasja Категория: Изкуство   
Прочетен: 8934 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2008 16:08


image

Станислава СТАНОЕВА

На около 4 км в югозападна посока от Триумфалната арка на Париж се намира едно футуристично и излязло сякаш от филмите за научна фантастика предградие - Дефанс. Наричат го 21-ия район на Париж. Това е най-големият делови център на континентална Европа, своеобразното Сити на френската столица, където възвисяващите се небостъргачи те оставят без дъх, след като си прекосил очарователния готически и бароков град.

Строителството на Дефанс започва през 1957 год. по инициатива на президента Шарл дьо Гол, който е искал да съхрани образа на стария Париж, да запази напълно архитектурния му стил и да струпа на едно място целия делови център на милионния град. И да отидеш в Париж,а да не видиш Дефанс, си е почти раносилно на старата приказка за Рим и папата.

image

image

Основната част от предградието е завършена през 1988 год., но и до днес тук все още се строи. Ултрамодерният квартал е станал витрина на съвременната архитектура, на последните достижения в строителната индустрия и дизайнерска мисъл. Дефанс разполага с 3 500 000 кв. м офисни помещения, в които работят повече от 100 хил. души, а около 25 хил. и живеят тук. Най-големите френски и международни компании (около 1500 на брой) имат свои офиси в този град на бъдещето. 

image

Една от най-интересните сгради е Голямата арка (Grande Arche). Тя представлява кух куб с правилна форма и е завършена по времето на президента Франсоа Митеран. Дължината на монумента е 108 м, височината му - 110 м, а ширината - 112 м. Разположен е на една ос с малката Триумфална арка пред Лувъра и по-голямата Триумфалната арка на площад “Дьо Гол”. Казват, че в Grande Arche съвсем лесно може да бъде поместена парижката Катедрала Света Богородица. Който има желание, може да се качи на арката (има специален открит асансьор) и да разгледа квартала направо от птичи поглед. Автор на арката в Дефанс е датският архитект Йохан Ото фон Спрекелсен, който е посветил монумента на човечеството и хуманизма. 

image

 

image

Един от първите небостъргачи в Дефанс обаче е Националният център за промишленост и техника (CNIT). Зданието се издига във вид на гигантско покривало, имащо само три опорни точки, което обхваща повърхността на площад от 90 хил. кв. м. Най-високият небостъргач в Дефанс пък е на автомобилната компания “Фиат”, проектиран от френски и американски архитекти. Височината му е 178 м, а за фасадата са използвани черен полиран гранит от Африка, алуминий и опушено стъкло. Южно от небостъргача на “Фиат” се намира най-големият в Западна Европа супермаркет “Годишни времена”. Влезеш ли в него, буквално се изгубваш. В Дефанс над 210 хил. кв. м са заети от магазини и търговски центрове. Едва тук разбрах истинското значение на думата MALL. Върху върха на друг знаков небостъргач - този на ЮАП - е разположен гигантски барометър, който регистрира в различни цветове измененията във времето в района на Париж. Дефанс има и гигинтски киноцентър IMAX, Музей на автомобила и мн. др. знакови и футуристични сгради. Пешеходната зона е украсена с повече от 60 скулптури на съвременни художници, фонтани, каскади, цели зелени оазиси (около 11 ха са зелените площи тук). Освен всичко друго, в Дефанс има и множество хотели от известни вериги с над 2600 хотелски стаи, места за рекреация и спорт. 

image

Строителството в квартала ще продължи и занапред. Според грандиозен план до 2015 год. тук ще бъдат построени допълнително 850 хил. кв. м офиси и 100 хил. кв. м жилища. Ще бъдат изградени и три нови небостъргача с височина повече от 300 м - Tour Signal, Tour Generali и Tour Phare.  

 image

 

 





Тагове:   най,


Гласувай:
1



1. анонимен - благодаря
28.12.2010 14:51
Благодаря, никога не съм била в Париж, за съжаление. Но успях да си направя малка "екскурзия".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stasja
Категория: Изкуство
Прочетен: 424050
Постинги: 63
Коментари: 111
Гласове: 3554