Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2014 20:40 - The Chrysler Building
Автор: stasja Категория: Изкуство   
Прочетен: 4342 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.10.2014 20:43


Крайслер билдинг (The Chrysler Building) е небостъргач, построен от компанията „Крайслер“. Издигнат през 1930 год., той повече от 70 години е един от символите на Ню Йорк. Зданието е високо 319 метра, намира се в източната част на Манхатън, на кръстовището на Лексингтън Авеню и 42-ра улица.

image

Първоначално собственик на небостъргача е компанията „Крайслер“, но в момента тя е собственост на „TMW Real Estate“ (75 %) и „Tishman Speyer Properties“ (25 %).

image

Висока е 318,9 метра с антената (282 до покрива), има 77 етажа, 32 асансьора и разгъната площ от 111 201 мІ.

Проектът на небостъргача е на архитекта Уилям ван Елен. Той го изработва по поръчка на бившия сенатор Уилям Х. Рейнолдс, собственик на бившия атракционен парк Дриймленд в Кони Айлънд. Готовият проект е продаден по-късно на Уолтър Крайслер, който по това време мечтаел да има най-високата сграда в света и който решава там да установи централата на компанията.

image

В същото време зданието започва да се издига. Нюйоркските строители желаели да издигнат най-високата постройка в света. Те започват да вдигат невероятните и по днешните стандарти 4 етажа на седмица. Завършвайки небостъргача, строителите установяват, че височината е като на сградата на архитекта Х. Крег Севъренс, намираща се на улица „Уол Стрийт“, 40 и позната днес като Тръмп Билдинг.

image

Няколко години преди строежа на Крайслер Билдинг, Севъренс и ван Елън били партньори, но отношенията им се влошават, превръщайки ги в яростни съперници. Разбирайки каква е височината на сградата на неговият конкурент, той добавя още 2 метра към сградата си, превръщайки я в световен лидер.

image

Ван Елен получава разрешение да постави на върха, 38-метрово копие. Копието бива изработено от немската компания „Круп“, от неръждаема стомана марка "Нироста", сглобено е във вътрешността на сградата и е монтирано на върха, през ноември 1929 година. За съжаление на проектант и собственик, само след по-малко от година е построен "Емпайър Стейт Билдинг". Радостта на ван Елън била двойно помрачена, след като Крайслер отказва да плати хонорара му.

image

Небостъргачът „Крайслер Билдинг“ е открит на 27 май 1930 г.

Построена е в стил Арт деко. В същия стил е и интериора на сградата. Своеобразната орнаментация на кулата представлява съществуващи мотиви от автомобилите "Крайслер". Ъглите на 61-вия етаж са украсени с орли, реплика на модела от капака на модела на компанията от 1929 година. Орнаментите на 31-ия етаж са точна реплика на капака на радиатора на Крайслер.

image

Небостъргачът е построен от тухли и метална рамка с обков.

(източник: Wikipedia)



Тагове:   Ny,   the chrysler building,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stasja
Категория: Изкуство
Прочетен: 424870
Постинги: 63
Коментари: 111
Гласове: 3554